Yaylacılık konusunda ciddi bir potansiyeli olan Bolu şehrinde 383 tane yayla yer alıyor. Yemyeşil ormanlarla kaplı dağlar üzerindeki verimli düzlüklerde bulunan Bolu yaylaları, Doğu Karadeniz yaylalarını aratmayacak güzellikleri ile dikkat çekiyor.

 

1. Aladağ Yaylaları

Aladağ Yaylaları, Bolu’nun yaklaşık 30 km güneyinde bulunuyor. Dağ yamaçları üzerinde yemyeşil düz alanlara sahip bu yaylalar, piknik yapmak için güzel bir ortam sunuyor.

Aladağ Yaylaları’nı ziyaretiniz sırasında Aladağ Göleti kıyısında yürüyüş yapabilir, dağ bisikleti ve yürüyüş için uygun parkurlarda vakit geçirebilirsiniz. Kamp olanağı sunan yaylalar olarak Değirmenözü, Sarıalan, Gölcük, Ardıçtepe ve Üstyaka yaylaları öne çıkıyor.

2. Kızık Yaylası

Üzerinde bulunan evlerin farklı mimarisi ile dikkatleri üzerine çeken Kızık Yaylası, Seben yolu üzerinde yer alıyor. Yayla üzerindeki evlerin hiç çivi kullanılmadan, kenetleme ve birbirine geçme şeklinde yapılmış olması, evlerde kullanılan özgün eşyalar ve geniş ocaklar yaylaya kendine has bir hava kazandırmış.

3. At Yaylası

1150 m ve 1250 m yükseklikte yaklaşık 2 km aralıklarla sıralanan 7 yayla yer alıyor. At Yaylası da bu yaylalar arasında en çok öne çıkan yayla. Bolu’nun 12 km kuzeyinde yer alıyor. Yılkı atlarına ev sahipliği yapan yaylada bir gölet, dere ve yel suyu gibi görülmesi gereken güzellikler bulunuyor.

Kirazları ile meşhur olan At Yaylası, meyve bahçeleri ile çevrelenmiş güzel bir ortam sunuyor. Bu bölgede her yıl Geleneksel Kiraz Bayramı Şenlikleri düzenleniyor.

4. Sarıalan Yaylaları

Bolu’nun merkezine 20 km uzaklıkta, Kartalkaya yolu üzerinde yer alan Sarıalan Yaylaları tam 14 yaylanın bir arada olduğu bir yaylalar grubu olarak öne çıkıyor. Bu yaylalar arasında özellikle Saraycık Yaylası dikkat çekiyor. Bu yaylada yer alan gölet, ziyaretçiler için gerçekten güzel bir atmosfer sunuyor. Sarıalan Yaylaları, piknik ve doğa yürüyüşleri yapmak için de hoş bir ortama sahip.

5. Gerede Yaylaları

Gerede’nin güney kesiminde bulunan yaylalar, 1200 m ve 150 m yükseklikte yer alıyor. Gerede Yaylaları arasında Arkut Dağları bölgesinde yer alan Seviller Yaylası, Hasbeyler Yaylası, Rumşah Yaylası, Hacıveli Yaylası ve Yünlü Yaylası öne çıkıyor.

6. Göynük Yaylaları

En çok öne çıkan Göynük Yaylaları arasında Karacabey Yaylası, Çubuk Yaylası, Değirmenözü Yaylası ve Kaşıkçı Yaylası sayılabilir. Bu yaylalar 1000 m ve 1500 m arası yüksekliklerde yer alıyor. Doğal güzellikleri ile turizm açısından önemli bir yere sahip olan bu yaylalar, hayvan yetiştirme bakımından da oldukça önemli alanlar.

7. Kıbrıscık Yaylaları

Köroğlu Dağları’nın güney yamaçlarında yer alan Kıbrıscık Yaylaları arasında Belen Yaylası, Karaköy Yaylası, Kökez Yaylası, Bölücekkaya Yaylası ve Karadoğan Yaylası öne çıkıyor. Ayrıca 1825 m yükseklikteki Devevira, Tenbel ve Ardalan yaylaları da ziyaret edilebilir.

8. Mengen Yaylaları

Ormanları ve mesire alanlarıyla da doğal güzelliğini kanıtlamış bölgede yer alan Mengen Yaylaları arasında öne çıkanlar Ağalar Yaylası, Eğriova Yaylası, Akçakoca Yaylası, Aktepe Yaylası, Avşar Yaylası, Bürnük Yaylası, Göl Yaylası, Küçükkuz Yaylası, Mamatlar Yaylası ve Sırıklı Yaylası olarak sayılabilir.

9. Mudurnu Yaylaları

Bolu’da, Abant Gölü’nün güneyinde yer alan Mudurnu Yaylaları, muhteşem doğaları ve kamp olanakları ile son dönemde oldukça popüler olmuş durumda. Özellikle Pürenli Yaylası, doğaseverler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor. Mudurnu’da öne çıkan yaylaları arasında Balıklı Yayla, Sinekli Yaylası, Hera Yayla ve Ilıca Yaylası sayılabilir.

10. Seben Yaylaları

1400 m yükseklikte yer alan ve Kiraz Dağı çevresinde toplanmış olan Seben Yaylaları, turistik açıdan oldukça önemli konumda. Seben Gölü etrafındaki Dedeler, Alpagut, Solaklar ve Kozyaka gibi yaylalar ziyaret ediliyor. Gerenözü ve Kızık yaylaları da bu bölgede dikkat çekiyor.